Przydatność miodu

 

Tylko leniwy nie wie o przydatności miodu. Cenimy go za wyjątkowy smak i właściwości lecznicze. Jednocześnie, jeśli nie jesteś właścicielem własnej pasieki, prawdopodobieństwo zakupu podróbki miód w tym czasie jest według ekspertów dość wysokie. Tylko uzbrojony w wiedzę możesz prawidłowo wybrać i kupić ten wspaniały produkt.

 

Miód zawiera wiele przydatnych substancji, które które obejmują:

  • witaminy;
  • kwasy organiczne;
  • antybiotyki;
  • minerały;
  • enzymy.

Miód ma właściwości dezynfekujące, przeciw pleśni i konserwujące. Ta informacja była znana nawet w starożytnej Grecji, gdzie z powodzeniem wykorzystywano ją do konserw i mięsa wyłącznie w miodzie. W Egipcie do mumifikacji używano miodu.

Za najbardziej przydatny uważa się miód majowy , który w rzeczywistości zbiera się w czerwcu, kiedy zaczyna się okres obfitego kwitnienia. Kupując miód na samym początku lata, nie ma wątpliwości, że to po prostu nie maj. Przecież zeszłoroczne zapasy już się skończyły, a nowych jeszcze nie zebrano. Badanie autentyczności miodu za pomocą smaku i zapachu jest dość trudne. Niemniej jednak istnieją metody, które pozwalają sprawdzić jakość miodu w domu .

Aby określić obecność skrobi w miodzie, wymieszaj łyżkę miodu w szklance wody, dodaj jedną kropla jodu. Woda nie powinna zmienić koloru na niebieski. W przeciwnym razie ten miód nie jest prawdziwy. Aby odsłonić kredę wystarczy do szklanki wody dodać kwas octowy z mieszaną łyżką miodu. Jeśli jest kreda, woda natychmiast się pieni. Aby obliczyć inne luźne substancje w miodzie, należy wlać łyżkę miodu do małego półlitrowego słoika z wodą destylowaną. Kiedy miód się rozpuści, w obecności zanieczyszczeń po prostu osiądą na dnie lub wypłyną na powierzchnię.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *